Lyön vetoa Halla-Ahon kanssa

Monikulttuurisia demariehdokkaita luistelukentällä 21.2.2015
Suomessa meneillään oleva poliittinen murrosvaihe näyttää huolestuttavan Jussi Halla-Ahoa suuresti (Hämeen Kaiku, 24.2.2015). Kaikilla merkittävillä puolueillahan on ollut ja tulee olemaan jatkossakin valovoimaisia maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita, joilla on aito mahdollisuus päästä läpi. Perussuomalaiset ovat omalla toiminnallaan jääneet paitsi tästä kehityksestä. Heidän on mahdoton saada kunnon maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita puolueelle, jonka maahanmuuttopolitiikka on lähtökohdiltaan rasistinen.

Halla-Ahon kannanotto osoittautuu turhanpäiväiseksi, kun katsoo aikaisempien vaalien tuloksia. Monen kaupungin ja kunnan valtuustossa ja muissa luottamustehtävissä istuu jo maahanmuuttajataustaisia kansalaisia. 2000-luvun eduskuntavaaleissa useampi maahanmuuttajataustainen ehdokas on ollut lähellä läpipääsyä eduskuntavaaleissa ainakin Demareiden, Vihreiden ja Kokoomuksen listoilla. He painivat samassa sarjassa kymmenien muiden uusien ja vanhojen kärkiehdokkaiden kanssa. Kansanedustajien pieni vaihtuvuus osoittaa, että uusien kasvojen on muutenkin haastavaa tulla valituksi. Paisuvilla vaalibudjeteilla ja vaalitavalla on myös merkittävä vaikutus siihen, ketkä tulevat lopulta valituksi. Tätä ei voi pistää koristuksen piikkiin.

Toimivassa demokratiassa on luonnollista että niin ehdokkaat kuin valituksi tulevat edustajat peilaavat yhteiskunnan kaikkia lokeroita. Maahanmuuttajaehdokkaat eivät ole suinkaan koristeena, eikä ketään tiettävästi ole pakotettu ehdokkaaksi. Kukin ehdokas on siis lähtenyt mukaan politiikkaan omilta lähtökohdiltaan ja haluaa vaikuttaa asioihin omien prioriteettiensa mukaan. Oletan, että Halla-Ahokin on tehnyt omat valinnat itse liittyessään Perussuomalaisiin, vaikka usein tuntuukin hänen olevan puolueensa rasismikoriste. Perussuomalaisten maahanmuuttajaehdokkaat tuntuvat olevan Halla-Ahon siivelle enemmän sylkykuppeja kuin koristuksia. Siksi ihmettelen syitä, jotka saavat maahanmuuttajataustaisia henkilöitä lähtemään Perussuomalaisten ehdokkaiksi.

Halla-Aho on saanut hyvät mahdollisuudet kotoutua Brysseliin ja tutustua maahanmuuttajan elämän saloihin. Kotouduttuaan hän voisi arvostaa maahanmuuttajaehdokkaita ja ymmärtäisi miten suuren työn takana on päästä sisään uuteen kotimaahan ja nousta aktiiviseksi toimijaksi uudessa ympäristössä.

Ensimmäiset maahanmuuttajataustaiset ehdokkaat tulevat valituksi eduskuntaan 19. huhtikuuta 2015. Lyön siis vetoa Halla-Ahon kanssa siitä, että vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Suomi tekee historiaa.

Welat Nehri
Kansanedustajaehdokas
SDP, Helsinki

Julkaistu ensimmäisen kerran Uuden Suomen blogissani 25.2.2015.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*