YLE: Turkin eteneminen Syyrian kurdialueilla ahdistaa myös Suomessa – Suomen Kurdiliitto: Syyriassa meneillään kansanmurha Syyrian tilanteen kiristyminen on järkyttänyt myös Suomen kurdeja.

Kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä pikaisesti toimiin Erdoganin pystäyttämiseksi.

Syyrian tilanteen kiristyminen on kipeä asia myös Suomessa asuville kurdeille. Suomen kurdien puheenjohtajan Welat Nehrin mukaan viestit menetetyistä omaisista tai pommitetuista taloista eivät voi olla vaikuttamatta ihmisiin.

– Ihmiset ovat nyt saaneet jatkuvasti ikäviä viestejä kotimaastaan, Nehri sanoo.

Eri kurdijärjestöt ovatkin pitäneet eri puolilla Suomea lopputalvesta useita mielenosoituksia. Niissä on kiinnitetty huomiota myös Syyrian kurdialueilla kiristyneeseen tilanteeseen.

Turkki valtasi Afrinin kaupungin Syyrian luoteisosassa

Sunnuntaina uutistoimisto Reuters kertoi Turkin vallanneen Syyrian luoteisosassa sijaitsevan Afrinin kaupungin. Afrin on ollut kurdien YPG-joukkojen hallinnassa.

Suomen kurdiliiton puheenjohtaja Nehri luonnehtii tapahtumien kulkua meneillään olevaksi kansanmurhaksi, joka vaatisi kansainvälisen yhteisön pikaista väliin tuloa.

– Kun kurdit sotivat Isisin terroristeja vastaan niin kurdeja ylistettiin. Mihin kansainvälinen yhteisö nyt on kadonnut, kun kurdeja joukkomurhataan?

Nehrin mielestä YK:n olisi aika kantaa vastuunsa.

Yhteenotot mielenilmauksissa kertovat syvästä huolesta

Afrinista on paennut yli 150 000 ihmistä muutaman päivän aikana. Uutistoimisto Reutersin mukaan pelkästään sunnuntaina Afrinista on paennut 20 000 ihmistä.

Nehrin mukaan Suomessa järjestettyjen mielenilmausten kärjistyminen kertoo ihmisten syvästä huolesta ja turhautumisesta. Espoon Matinkylässä sattui lauantaina välikohtaus, jossa järjestyksenvalvojat ottivat yhteen noin 30-henkisen ihmisjoukon kanssa. Poliisi otti kaksi ihmistä kiinni, mutta vapautti heidät pian.

– Mielenilmaukset ovat oikeutettuja, mutta Kurdiliitossa lähdemme siitä, että kokoontumisista pitää tehdä poliisille sääntöjen mukaiset ilmoitukset, Nehri sanoo.

– Vain rakentava ja sääntöjen mukainen toiminta edesauttaa asioita, Nehri totetaa.

Haastattelu on julkaistu YLE:n sivuilla 19.3.2018. Lyhyt pätkä haastattelusta on kuunneltavissa myös Yle Uutiset -radiolähetyksen kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*