HS: Vastaanottokeskusten perustaminen ei yksin riitä

Suomeen on lähikuukausien aikana tulossa arvioitua enemmän turvapaikanhakijoita, ja uusia vastaanottokeskuksia on suunnitteilla. Nyt tarvitaan mittaavia panostuksia, jotta kohtuullinen ratkaisu käsillä olevaan ongelmaan saadaan tehtyä ennen talven tuloa.

Uusien vastaanottokeskusten perustaminen runsain mitoin ei kuitenkaan ole ratkaisu lyhyellä eikä oikeastaan pidemmälläkään aikavälillä.

Suurimpia ongelmia ovat jo vuosien ajan olleet oleskelulupakäytännöt ja runsas byrokratia, joiden takia suurin osa turvapaikanhakijoista viettää useamman vuoden elämästään vastaanottokeskuksissa täydessä epävarmuudessa tulevaisuudestaan.

Vuosiksi venyvä elämä vastaanottokeskuksissa on turvapaikanhakijoille rankkaa, koska aikaa ei kyetä hyödyntämään esimerkiksi suomen kielen opiskeluun tai muuhun hyödylliseen tekemiseen. Tuona aikana pääsy kielikursseille tai työhön on käytännössä kiven takana.

Syrjäytymisen kierre saattaa alkaa jo vastaanottokeskuksissa. Pitkä odottelu ja itsensä hyödyttömäksi kokeminen jättää kielteisen leimansa niin turvapaikanhakijoihin kuin maahanmuuttajiin epäröivästi suhtautuviin ihmisiin.

Resurssit eivät välttämättä riitä hyödyllisen tekemisen, työn tai opiskelun, tarjoamiseen vastaanottokeskuksissa tulevaisuudessakaan. Sen sijaan byrokratiaa voitaisiin purkaa ja palkata lisää henkilökuntaa käsittelemään turvapaikkahakemuksia.

Nopea käsittely auttaisi niitä ihmisiä, jotka oikeasti ovat turvapaikan tarpeessa, aloittamaan tavallisen elämän Suomessa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Saman ratkaisun turvin pystyttäisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa käsittelemään myös niiden ihmisten hakemuksia, jotka eivät ole oikeutettuja saamaan turvapaikkaa Suomesta.

Tiettävästi yli puolet turvapaikkahakemuksissa hylätään, mutta pitkien käsittelyaikojen ja valitusten turvin oleskelu Suomessa on mahdollista, vaikkei henkilö olisi oikeutettu turvapaikkaan.

Nykyisessä tilanteessa valitukset päätöksistä ja niiden byrokraattinen käsittely kestävät aivan liian pitkään.

Welat Nehri
puheenjohtaja
Kurdiliitto


Artikkeli on julkaistu Helsingin Sanomissa 7.9.2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*