Suomi sanoo tervetuloa -kanslaispiknikin puhe

Suomi sanoo tervetuloa -kansalaispiknik Helsingissä 12.9.2015
Suomi sanoo tervetuloa -kansalaispiknik Helsingissä 12.9.2015

Olen Welat Nehri ja minäkin olin pakolainen. Olen kokenut pakolaisuuden lapsuudessani kolme kertaa. Ensimmäisen kerran Iranin sotajoukot tuhosivat kylämme maan tasalle. Toisen kerran Irakin hävittäjät pommittivat kotikaupunkini, Urmiyen Itä-Kurdistanissa. Kolmannen kerran koko perhe joutui lähtemään poliittisista syistä maanpakoon Iranin vainoa. Tulimme Suomeen kiintiöpakolaisena 24 vuotta sitten.

Hyvät ystävät,

Perheeni kokema vaino on vain pieni pisara valtameressä. Miljoonat kurdit ovat jatkuvasti järjestelmällisen mielivallan ja sorron kohteena Turkissa, Iranissa, Irakissa ja Syyriassa. Kuluvallakin viikolla Turkin armeija on tappanut siviilejä, Iranin hallitus on teloittanut poliittisia vankeja, Irak on kiristänyt toimiaan Kurdistanin aluehallintoa vastaan ja Syyrian Bashar al-Assad puolestaan jatkaa maan kansalaistensa tappamista. Kaiken tämän lisäksi Isis ja muut jihadistit tappavat siviilejä silmittömästi alueella. Sorto jatkuu edelleenkin ja siksi ihmiset hakeutuvat turvaan maahamme ja muualle Eurooppaan.

24 vuodessa olen oppinut suomea ja suomalaisuutta, juuriani unohtamatta. Suomi on antanut minulle turvan ja mahdollisuuden olla tämän yhteiskunnan täysverinen jäsen. Tämä on motivoinut minua tehdä kaikkeni tämän maan ja oman yhteisöni puolesta. Olen täydellä mukana tässä yhteiskunnassa, enkä osaa kuvitella itseäni ilman Suomea.

Kiitos Suomi.

Suomen sanoo tervetuloa -kansalaispiknik
Helsingissä 12.9.2015
Welat Nehri


Edellä on Suomi sanoo tervetuloa -kansalaispiknikillä pitämäni puhe. Aikarajan vuosi puhe on tosi tiivis. Tilaisuudessa avasin puheeni 2.9.2015 matkalla Eurooppaan Välimerellä kuolleen 3-vuotiaan Länsi-Kurdistanista kotoisin olleen Alan Kurdin tragedian nimeen. Alan Kurdi, hänen veljensä Xalib ja äitinsä Rihan hukkuivat mereen. Heidät haudattiin pari päivää myöhemmin kotikaupunkiinsa Kobanêen, joka viimeisen vuoden aikana on noussut Isisin terrorismin vastaisen sodan symboliksi. Alan Kurdi on poistunut epäoikeudenmukaisesta maailmasta, mutta hän tulee olemaan aina sydämessäni. Toivon, että ihmiskunta herää siviilien kokemaan tragediaan ja yhdistää voimansa auttaakseen heitä ja estääkseen vastaavien tragedioiden synnyn.

Alan Kurdi menehtyi Välimereen 2.9.2015.
Alan Kurdi menehtyi Välimereen 2.9.2015.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*