Video: Monikulttuurisuus pääomaksi


Video on kuunnteltavissa Facebookin, Youtuben ja Vimeon kautta.

Suomi on aina ollut monikulttuurinen maa. Viimeisen 25 vuoden aikana Suomi on ottanut kansainvälistymisen kehityssuunnaksi. Uusi muuttoaalto Suomeen on vaan pieni osa suomalaista monikulttuurisuuskehitystä.

Suhtaudun maahanmuuttoon positiivisesti ja samaan aikaan olen tietoineen maahanmuuttoon liittyvistä haasteista. Integroituminen on kaksisuuntaista, eikä se aina suju kivuttomasti. Kysymys on pikemminkin siitä miten voimme yhdessä tehdä kotoutumisesta sujuvampaa.

Maahanmuutto ajaa parhaimmillaan kaikkien osapuolten etuja. Suomi ottaa vastuuta globaaleista kysymyksistä, joihin myös ihmisoikeudet, siirtolaisuus ja pakolaiskysymykset kuuluvat. Samaan aikaan se täyttää työvoimapoliittisen tyhjiön, joka on syntynyt suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle, ihmisten elinajanodotteen noususta sekä syntyvyyden laskemisesta. Huoltosuhteen ylläpidon näkökulmasta on aivan välttämätöntä saada uusia asukkaita Suomeen. Monilla palvelualoilla ja terveydenhuollossa oltaisiin jo nyt pulassa ilman maahanmuuttajia. Esimerkiksi Yhdysvaltojen, Kanadan, Englannin, Saksan ja Ruotsin kilpailukyky kansainvälisesti on ollut merkittävässä määrin maahanmuuton ansiota.

Saman aikaan on selvää, että kotoutuminen ei ole täysin onnistunut. Maahanmuuttajien suuri työttömyysaste, kielikurssien niukka tarjonta, alueellinen eriytyminen, kulttuurien väliset konfliktit, maahanmuuttajanuorten haasteet jatkaa opiskelua peruskoulun jälkeen tai esimerkiksi nuorten lähtö Isisin terroristileireille ja monet muut kysymykset edellyttävät merkittävä panostusta yhteiskunnalta, maahanmuuttajayhteisöiltä ja kolmannelta sektorilta. Kotouttamispolitiikan lähtökohtana tulee olla maahanmuuttajien kouluttautuminen, työllistyminen ja suomalaiseen yhteiskuntaan kiinnittyminen. Ihmisoikeuksien ja Suomen lakien ollessa kaiken yläpuolella on luotava puitteet myös oman identiteetin ja kulttuurin kehittämiselle.

Suomen etujen nimissä meidän kaikkien on kannettava vastuuta ja syytä olla rakentavia. Hyvinvointiyhteiskunnassa ihmisen on aina oltava etusijalla. Meidän on yhdessä mietittävä keinoja luoda molemminpuolista luottamusta, kehittää monikulttuurista yhteiskuntaa ja varmistettava, että kotoutuminen saadaan onnistumaan.

Welat Nehri
15.4.2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*