Monikulttuurisen itsenäisyyspäiväjuhlan puhe

Monikulttuurinen itsenäisyyspäiväjuhla 2015
Monikulttuurinen itsenäisyyspäiväjuhla 2015

Moniheli ry yhteistyössä Kulttuurikeskus Caisan kanssa järjestää vuosittain Monikulttuurisen itsenäisyyspäiväjuhlan Helsingissä. Myös tänä vuonna arvojuhla järjestettiin Helsingin kaupungintalolla. Tilaisuuden avasi kaupunginjohtaja  Jussi Pajunen ja juhlapuheen piti pääministeri Juha Sipilä. Presidentti Tarja Halonen ja hänen puolisonsa Pentti Arajärvi ja Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen olivat n. 350 juhlavieraan joukossa. Tilaisuuden päätteeksi pidin Moniheli ry:n puheenjohtajan ominaisuudessa alla olevan puheen. Tämän linkin kautta voit katsoa tilaisuuden kuvia.

Arvoisa presidentti,
Arvoisa pääministeri,
Arvoisa kaupunginjohtaja,
Arvoisat naiset ja herrat,

Minulla on ilo ja kunnia seisoa edessänne ja lausua sanoja 98-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi.

Mikään ei ole arvokkaampaa kuin itsenäisyys ja vapaus, kuuluu kurdinkielinen sanonta. Itsenäisestä ja vapaasta Suomesta voimme olla kiitollisia edellisille sukupolville, sotaveteraaneille ja kaikille naisille ja miehille, jotka henkensä uhalla puolustivat tätä maata.

Kansojen taistelu itsenäisyyden ja vapauden puolesta ei lähtökohtaisesti kumpua vihasta muita kansakuntia vastaan, vaan tyytymättömyydestä sellaista hallintojärjestelmää vastaan, joka suosii tiettyä etnistä tai uskonnollista ryhmää muiden kustannuksella. Taistelu itsenäisyydestä on pyrkimys lopettaa vääryyttä, palauttaa oikeudenmukaisuutta ja rakentaa uusi yhteiskunta kansakunnan tahdon mukaisesti.

Itsenäisyys ei tarkoita yhteiskunnan sulkeutumista ulkomaailmalta, vaan päinvastoin se tuo mahdollisuuksia olla läsnä kansainvälisillä areenoilla ja vaikuttaa maailman menoon. Meidän kaikkien tulevaisuus riippuu pitkälle siitä, miten hyvin ihmiskunta toimii ja voi puhaltaa samaan hiileen. Sulkemalla rajamme ja silmämme emme voi rakentaa rauhaa, emmekä voi hävittää terrorismia, sotia, luonnon katastrofeja tai muita uhkia, jotka koettelevat koko ihmiskuntaa. Nykymaailmassa pelkästään oman kansakunnan menestyminen edellyttää tiivistä yhteistyötä kansainvälisesti. Emme voi sulkea rajojamme muilta, ellemme halua muiden sulkevan rajojansa meiltä.

Monella meistä on juuret kaukana Suomesta. Ani harvalla Suomessa asuvalla on omakohtaisia kokemuksia siitä mitä miehitys, sota ja hallitsevan järjestelmän sorto ja mielivaltaa omia kansalaisia kohtaan voi tarkoittaa. Monesti juuri nämä ovat kansanvaellusten syynä, sillä kukaan ei vapaaehtoisesti jätä kaiken taakseen. Uussuomalaisina olemme rakentaneet elämämme tähän maahaan uudelleen. Haluamme olla vahvasti osa tätä yhteiskuntaa ja pitää tätä maata kansainvälisessä huipussa myös tulevaisuudessa.

Kuulemme usein, että Maassa on elettävä maan tavalla, maailmassa maailman tavalla. Minulle ensimmäisen näistä, Suomessa määrittelee Suomen lainsäädäntö, jälkimmäisen määrää mm. ihmisoikeussopimukset, joihin sivistynyt maailma on sitoutunut. Lähdetään siitä, että Suomen laki on ”maan tapa”, jota jokaisen Suomessa asuvan tulee noudattaa taustoistaan riippumatta.

Vietämme Monikulttuurista itsenäisyyspäiväjuhlaa nyt yhdeksättä kertaa. Tradition aloitti jäsenjärjestömme Berde ry vuonna 2006. Vastaavanlaisia juhlia vietetään pienemmässä mittakaavassa myös muualla Suomessa. Haluan aivan lopuksi kiittää Caisan kulttuurikeskusta, Punaista Ristiä, Palmiaa, Cultura säätiötä, tilaisuuden järjestelyyn osallistuneita ja kaikkia muita yhteistyökumppaneitamme, jotka ovat tehneet tämän tilaisuuden mahdolliseksi.

Arvoisa juhlaväki,

Ennen kuin siirrymme nauttimaan pöydän antimista, on aikaa nostaa maljaa meidän kaikkien itsenäiselle, vapaalle ja monikulttuuriselle Suomelle.

Oikein hyvää itsenäisyyspäivää!

Welat Nehri
Puheenjohtaja, Moniheli ry
Helsingissä 6.12.2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*