HBL: ”ISISin rekrytointi on saatava loppumaan”

Teksti: Niclas Lönnqvist Kuva: Niklas Tallqvist Artikkeli on julkaistu Hufvustadsbladetissä perjantaina 9.1.2015.
Teksti: Niclas Lönnqvist
Kuva: Niklas Tallqvist
Artikkeli on julkaistu Hufvustadsbladetissä perjantaina 9.1.2015.

Nuorten radikalisoituminen on uhka, joka on otettava vakavasti Suomessa. Näin asian kokee Suomessa asuva kurditaustainen bloggaaja Welat Nehri.

Welat Nehri työskentelee suunnittelijana Kuntaliitossa ja on aktiivipoliitikko SDP:n riveissä. Uusisuomi.fi: n sivuilla Nehri on jo pitkään pitänyt esillä kysymystä siitä, mitä radikalisoituminen voi tarkoittaa Suomen maahanmuuttajataustaisille nuorille. Pariisin tapahtumat järkyttivät Nehriä syvästi.

− Tapahtuma oli käsittämätön, mutta valitettavasti ei täysin odottamaton. Uhka on ollut ilmassa ja oli vain ajan kysymys milloin räjähtää. Tämän kaltaiset terroriteot ovat vakava uhka demokraattiselle yhteiskunnalle ja sananvapaudelle, sanoo Nehri

11.9.2001 tapahtumat oli Nehri mukaan alkulaukaus tapahtumasarjalle, jossa ristiriidat tulevat terävimmiksi polarisoituneessa maailmassa.

− Surullista on, että tapahtumat Pariisissa antavat ääriaineksille lisää vettä myllyyn. Jotkut jopa vetävät yhtäläisyyksiä hyökkäykseen, jonka Anders Breivik suoritti. Kahtiajako ihmisten ja ryhmien välillä kasvaa. Rasismi saa yhä vahvemman jalansijan. Mielestäni Perussuomalaisten esiinmarssi on esimerkki tästä.

Nehri on pitkään seurannut tapahtumia Syyriassa ja Irakissa. Taistelu Islamilaista valtiota ISIS:ä vastaan entisessä kotimaassaan Kurdistanissa sitoo Nehriä.

− Kurdijoukkojen taistelu on alkanut kantaa hedelmää. ISIS menettää yhä enemmän alueita, mutta vaaditaan edelleen paljon, ennen kuin taistelu on ohi.

”Pariisin tapahtumat olisivat voineet tapahtua myös Suomessa. Nuoria aikuisia on rekrytoity Suomesta taistelemaan ISIS:n ja muiden äärijärjestöjen riveihin. Jotkut heistä ovat palanneet Suomeen. Mielestäni ne ovat uhka suomalaiselle yhteiskunnalle.”

Nehrin mukaan ISIS:llä ja jihadisteilla on vain yksi tavoite: tuhota kaikki, jotka eivät jaa heidän ideologiaansa. Muille ajattelutavoille, kuin minkä tämä terroristiorganisaatio hyväksyy, ei ole sijaa. Nehrin mielestä tämä on huolestuttavaa myös Suomen kannalta.

− Pariisin tapahtumat olisivat voineet tapahtua myös Suomessa. Nuoria aikuisia on rekrytoity Suomesta taistelemaan ISIS:n ja muiden äärijärjestöjen riveihin. Jotkut heistä ovat palanneet Suomeen. Mielestäni ne ovat uhka suomalaiselle yhteiskunnalle, sanoo Nehri.

Nehrin mukaan, niin politiikkojen kuin viranomaistenkin, tulisi ottaa kovempi ote radikalisoitumista vastaan ja varmistaa, että nuoret eivät putoa (yhteiskunnan) ulkopuolelle. Nehri sanoo työn ja koulutuksen olevan tärkeimmät korjaustoimenpiteet.

− Tämä edellyttää tiiviimpää yhteistyötä viranomaisten, poliitikkojen, maahanmuuttajajärjestöjen ja uskontokuntien kesken. Nykyisessä tilanteessa, Suomessa taistellaan radikalisoitumista vastaan liian hajanaisesti ja puutteellisesti. En myöskään usko, että meidän lainsäädännössä otetaan huomioon tämän tyyppisiä ongelmia.

Vaarallisina pidettäviä organisaatioita pitää valvoa tiukemmin. Nehri myös peräänkuuluttaa uskonnollisten yhteisöjen tiukempaa valvontaa.

− Nyt kuka tahansa voi tulla Suomeen ja opettaa mitä tahansa sen varjolla, että se esimerkiksi käsittelee islamia. Suomessa asiaa ei oteta vakavasti. EU:n jäsenenä Suomen tulisi tehdä työtä jotta ISIS:n vastainen rintama vahvistuisi.

Ali Abdirahman, kaupunginvaltuutettu Espoosta, joka tuli Suomeen Somaliasta vuonna 1990, vaatii myös tiiviimpää yhteistyötä virastojen ja järjestöjen välillä. Abdirahman, joka työskentelee nuorisokahvilassa Espoon keskuksessa, tuntee ongelman.
− Monet nuoret aikuiset – etnisyydestä riippumatta – voivat huonosti Suomessa. Nuorten suomalaisten rekrytointi terroristiorganisaatioihin on lopetettava. Se vaatii toimenpiteitä koko yhteiskunnalta, sanoo Abdirahman.

Teksti: Niclas Lönnqvist
Kuva: Niklas Tallqvist

Artikkeli on julkaistu Hufvustadsbladetissä perjantaina 9. tammikuuta 2015.
Vapaamuotoinen käännös ruotsista suomeksi: K.V.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*