Menestyksekästä Uutta Vuotta 2016

Muistoja vuodelta 2015
Muistoja vuodelta 2015

Vuonna 2015 tapahtui yllättävän paljon elämässäni. Opin uusia asioita ja parhaani mukaan minulla oli kunnia olla monessa mukana. Kiitos ikimuistoisista hetkistä kaikille ystäville ja perheelleni! Toivotan teille kaikille Menestyksekästä Uutta Vuotta 2016.

Toivon, että ensi vuoden aikana voidaan kitkeä rasismi ja vastakkaisasettelu. Globaalin pakolaiskriisin hoito ja terroristiryhmien vastainen sota ovat edessä myös ensi vuonna. Toivon, että Suomi vaikuttaa aktiivisesti kansainvälisillä areenoilla myös tulevaisuudessa inhimillisten ratkaisujen ja kestävän rauhan rakentamiseksi. Kansainvälisen yhteisön on otettava vastuuta näistä kysymyksistä. Ongelmia ei voida ulkoistaa maille, jotka ovat sen aiheuttaneet. Lähi-idän ongelmiin tarvitaan kokonaisvaltainen ratkaisu ja se tarkoittaa sitä, että ongelmia ei voida ratkaista pala kerrallaan, koska siitä vaan seuraisi uusia ongelmia. Alueen kansojen tahtotila on nostettava, autoritäärisesti ja mielivaltaisesti hallitsevien keinotekoisten valtioiden yläpuolelle. Jotta rauhalla olisi minkäänlaisia edellytyksiä onnistua, historiallisia virheitä on korjattava.

Kurdina ja kurdikysymyksen puolestapuhujana toivon, että kurdijoukot saavat loputkin ISIS:n ja muiden jihadistiryhmien kannattajat puhdistettua Kurdistanin maaperältä. Kurdeja ei voi enää jättää huomioimatta, kun haetaan ratkaisuja Lähi-idän ongelmiin. Irakin ja Syyrian keinotekoinen ylläpito ei ratkaise mitään ongelmia. Kansainvälisen yhteisön on aidosti mietittävä näiden maiden uudelleenjakoa kansojen tahtotilaa kunnioittaen.

Turkin hallitsevan AKP-puolueen mielivalta kurdeja vastaan on ylittänyt kaikki epäinhimillisyyden rajat viime kuukausina. Kymmeniä siviilejä on kuollut ”turvallisuusjoukkojen” luoteihin. Kurdikaupunkien saarto ja ulkonaliikkumiskielto polkevat perusihmisoikeuksia. Pakolaiskriisin nojalla kansainvälinen yhteisö ei saa sulkea silmänsä Turkin ihmisoikeusrikkomuksista. Turkin ja kurdien välinen rauhanprosessi on saatava jaloilleen, jotta käsillä oleviin ongelmiin voidaan saada ratkaisu.

Iranissa tilanne on tätäkin kurjempi. Poliittisten vankien teloitukset jatkuvat, eikä vähemmistöjen edustajilla ja oppositioryhmillä ole minkäänlaisia mahdollisuuksia toimia vapaasti. Medialla ei ole keinoja tutkia päivittäin tapahtuvia ihmisoikeusrikkomuksia. Kansainvälinen yhteisö laskee liikaa sen varaan, että Iran luopuisi ydinaseohjelmastaan. Iranilla ei ole todellista kiinnostusta toimia lännen ehdoilla, mutta samaan aikaan Iranin ihmisoikeusongelmat ovat jääneet vuosia ydinneuvottelujen varjoon. Kurdit ja muut vähemmistöt Iranissa ovat kansainvälisen yhteisön harrastaman politiikan uhreja.

Vuoden 2015 päättyessä Suomea uhkaa hyvinvointivaltion heikentyminen, Kurdistan jatkaa taistelua ISIS:n terrorismia vastaan, Lähi-itä elää sekasorrossa, Eurooppa hakee ratkaisuja talous- ja pakolaiskriisiin ja maailma on jakautunut monien globaalien ongelmien edessä.

Kokonaisvaltaisesti ajateltuna vuosi olisi voinut päättyä huomattavasti paremmin. Ei kuitenkaan luovuta toivosta. Ihmiset ovat nämä ongelmat aiheuttaneet. Ihmiset voivat myös ratkaista niitä.

Hyvää Uutta Vuotta 2016!

Welat Nehri
Helsingissä 31.12.2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*